Nikolaj Lorentz Mentze

om Iluka

Designer, medstifter, Studio0405, 33 år.

Jeg finder en ro i, at Beau Clugston (Ilukas ejer, red.) ikke har fortænkt konceptet og retterne. Alt er skåret ind til benet. Det handler om at røre så lidt ved maden, som overhovedet muligt, og præsentere råvaren, som den er. Men det kræver kvalitetsråvarer og dygtige kokke, det afsløres let, når en kok er dårlig til at tilberede fisk og skaldyr. Jeg sætter stor pris på at komme et sted, som er så ærligt – der er ingen hokus pokus. Man er stolt af råvaren, og naturen den kommer fra, og derfor behandler man begge med stor respekt. 

Jeg vil gerne lave design ligesom Beaus retter. Så lidt design som muligt. Jeg bliver enormt inspireret af at få en østersservering her. Det er sammensætningen af råvarerne. Alt er nøje udvalgt. En citrusfrugt fra Australien og de franske østers. Det hele handler om valg. Alt findes jo i verden, så det er kokken eller designerens opgave at træffe de rigtige valg, så sammensætningen bliver harmonisk. Jeg synes, at Beau tager et stort ansvar for havets ressourcer. Hans restaurant er både en kommunikationsplatform for, hvordan jeg synes, man skal behandle råvarer, men det er også en skole i, hvad det er for en verden, vi gerne vil leve i. Er vi så ydmyge over for vores ressourcer, som de er på Iluka, så tror jeg på en bedre verden.