THOMAS LYKKE

om sine favoritsteder i Japan

49-årige Thomas Lykke er uddannet tøjdesigner, men skiftede fokus mod møbeldesign i år 2000, da han blev Interiors Editor på magasinet Wallpaper. I 2003 stiftede han sit eget designstudie OEO Studio sammen med Anne Marie Buemann, og de har siden lavet møbler for blandt andre Gubi og Brdr. Krüger samt indrettet for Kadeau, Dinesen og en lang række internationale restauranter og butikker herunder en hel del i Japan.

JEG HAR FLERE END 50 rejser til Japan i bagagen. En af de bedste ture var i 2012, da vi søsatte et nyt projekt i Kyoto med seks oldgamle og hæderkronede håndværksvirksomheder. De arbejdede med tekstil, træ, bambus, keramik og tedåser … Meget forskellige produkter, men de havde den samme traditionsbundne respekt for håndværket. Det var virksomheder, der var gået i arv i familien, og som nu var ejet af 14. eller 16. generation. Vores opgave blev at modernisere dem lidt – især deres kommunikation, som skulle være mere genkendelig for vesterlændinge. Vi endte med at skabe en sammenslutning af de seks virksomheder, som vi kaldte Japan Handmade. Efterfølgende har vores tegnestue tegnet og indrettet Kaikado Café for tedåsevirksomheden Kaikado, som var en del af Japan Handmade. Her ønskede familien, at moren fik sin egen have og faren en bar til ham og hans venner. Caféen er en lille oase i Kyoto med en særlig stemning. Kyotos borgmester har listet bygningen som kulturarv. Jeg er vild med deres deres slow drip-kaffe og cheesecake – helt genialt.

Jeg elsker at komme til Kyoto efter at have været i Tokyo. Kyoto er langsom, og der er plads til fordybelse. Min gode ven Taka Kawakami er zen-præst, og hans tempel Shunkoin fra 1590 er en absolut favorit i Kyoto. Taka er også uddannet i neurovidenskab og psykologi i Boston, han er et fantastisk inspirerende menneske. Hans sind er meget åbent, og en samtale med ham er altid utroligt givende. Man kan booke meditationer hos Taka, men man skal være i god tid, da han rejser rundt i hele verden og underviser i mindfulness.

På kontoret har Thomas Lykke skabt ’Wall of Inspiration’, som er fuld af ting, han og de ansatte hos OEO Studie har samlet gennem tiden på rejser. Det kan også være gamle arvestykker, eller små rester fra en workshop, de har besøgt. ”Når jeg designer, hiver jeg ofte noget ned fra hylden til inspiration. Apples første iPod ligger også på hylden. Den er jo et designikon og et symbol på en stor grad af innovation. Det kan godt virke lidt museumsagtigt, men det er vigtigt at blive mindet om, hvad godt design er.”

Skjorte, Weekday, 295 kr.
Bukser, Yohji Yamamoto, 4.950 kr.

Sneakers, Lanvin hos Mr. Porter, 2.700 kr.

Øerne Naoshima og Teshima ligger lidt syd for Okayama og er nogle helt fortryllende steder. En rig japansk familie havde for år tilbage en vision om at forene øernes smukke natur med kunst og arkitektur. De havde selv en masse kunst – virkelig verdenskunst, vi taler blandt andet Monet. De fik den japanske arkitekt Tadao Ando til at tegne en række mindre museer, som er spredt ud over især Naoshima. Fantastiske bygningsværker, der er integreret i naturen. Arkitekturen er skabt til kunstværkerne. Det er nok mine favoritmuseer i verden. Alle museerne hænger sammen, nogle er dedikerede til enkelte kunstnere, andre er fulde af verdensklasse kunstnere som Donald Judd, James Turrell og Monet.

Jeg synes, at det er fedt at have mere tid på Naoshima end blot en enkelt dag, inden jeg sejler tilbage til fastlandet. Jeg har flere gange overnattet på Benesse House, som også er tegnet af Tadao Ando. Et rigtig fint hotel, som giver ro og plads til at bearbejde alle de fantastiske indtryk, man har fået ved at cykle rundt på øen.

Vi inviterede hele teamet med til øerne på inspirationstur for et par år siden. Det virker måske lidt voldsomt, men det er helt vildt, så mange idéer alle fik ved at være der. Jeg bruger altid mit kamera til at registrere inspiration, når jeg rejser. Det kan være sten på stranden, farverne i et kunstværk, smukke rum, en sofas tekstur, interessante bygninger … Alt hvad jeg ser af æstetik. Jeg vil helst bruge et analogt kamera, hvor jeg ikke ved, hvordan billedet bliver. Der kan nemt opstå fejl, men det kan også være de fejl, som gør, at billedet bliver pisseinteressant. Fotografierne bruger jeg til at kommunikere mine idéer og visualisere dem for kunden.

Vi har designet den Tokyo-baserede restaurant INUA, som er drevet af køkkenchef Thomas Frebel, der har en fortid som Head of R&D hos Noma. INUA er lige blevet belønnet med to Michelin-stjerner efter blot at have eksisteret i halvandet år. Det er en stor oplevelse både madmæssigt og sanseligt. Frebels vision er at fusionere traditionelle japanske råvarer med en skandinavisk madkultur. Vores opgave med indretningen var, at europæere skulle få følelsen af at være på en japansk restaurant, mens japanerne ville tænke, at det var en virkelig skandinavisk stil. Et minimalistisk sted, som stadig har varme.

I den anden ende af skalaen er en af mine favoritter Kaikaya by the Sea i Shibuya. Rigtig Izakaya-stil, som er de her meget afslappede spisebarer, der findes et utal af i Tokyo. På Kaikaya er maden fantastisk, beværtningen super og stemningen underholdende på grund af en masse lokale, som har det sjovt.

Når man dyrker noget i Japan, så dyrker man det virkelig. Det er fascinerende at træde ind i Tsutaya Bookstore, hvor der ikke er den bog eller det magasin i verden, du ikke kan få. Om du så går op i arkitektur, mode, musik, strikning eller cykling. Når du finder en bog eller et magasin, du gerne vil læse i, kan du tage det med ovenpå, hvor de har en hyggelig café, hvor folk sidder og læser. Jeg kan hurtigt bruge en dag på at kigge i bøger og magasiner.

Lige rundt om hjørnet fra Tsutaya Bookstore ligger Arigato, som er min yndlingstøjbutik i Tokyo. Deres speciale er denim og indigo, og der er en særlig nørdet stem- ning i butikken og et personale, som er lidt hippieagtige. Produkternes kvalitet og pasform holder bare, og her kan man købe noget helt unikt, du ikke får alle andre steder. Og så ligger den i kvarteret Daikanyama, som bare er megafedt og fuldt af små butikker og gode caféer.

Når jeg er i Tokyo, får jeg ofte lyst til at komme lidt ud af byen for at trække vejret. Jeg tager det lille, hyggelige bumletog ud til byen Kamakura, der ligger en times kørsel fra Tokyo ude ved vandet. Den store strand med de mange surfere skaber en Californien-vibe og hippiespirit. Der bor mange unge mennesker, fordi de her har råd til en større bolig, end de har i Tokyo. Det er også et historisk sted, da det er Japans gamle hovedstad, og der ligger et hav af zen-templer. Jeg lejer en cykel og kører rundt og oplever by, natur og templer. Jeg savner godt brød, når jeg er i Japan, det er de faktisk ikke så gode til, så jeg tager altid forbi Now Here Bread i Kamakura og køber deres surdejsbrød.

Fra Dossier nr. 19, juni-juli 2020.