THOMAS GRØNNEMARK

Indkasttræner, 44 år

Det var midt i den brandvarme 2018-sommer, og Thomas Grønnemark turede rundt på Djursland med sin kone og deres to børn, da han modtog et opkald. Han nåede at registrere et +44-nummer på skærmen, men han var optaget af at køre bil og var i øvrigt som cvr-registreret enkeltmandsvirksomhed vant til at blive kontaktet med alle mulige og umulige tilbud om bogføringsprogrammer og pensionsopsparinger. Grønnemark lod opringningen vibrere ud. Da familien gjorde holdt ved den økologiske chokoladebutik i Knebel, aflyttede han sin telefonsvarer. Det kunne jo være vigtigt. Personen bag det britisk indregistrerede nummer var Jürgen Klopp, og Liverpool FC’s tyske manager bad ham ringe tilbage. Det gjorde danskeren straks, men uden resultat, og han dirigerede sommerudflugten hjem mod Skive. Kort efter ringede hans telefon. ”Min kone kiggede på displayet, fordi jeg sad bag rattet, og hun sagde: ’Det er JÜRGEN!’ Jeg drejede ind på den nærmeste græsmark for at tale med Jürgen Klopp. Han fortalte, at Liverpool havde haft en fantastisk 17-18-sæson, hvor de var blevet nummer 4 i Premier League og havde nået Champions League-finalen. Men de havde mistet bolden, næsten hver gang de havde haft indkast. Han inviterede mig over til Melwood, Liverpools træningsanlæg, ugen efter, og det sagde jeg selvfølgelig ja til,” fortæller Thomas Grønnemark. ”Det skulle egentlig bare have været et møde, men han var så overbevist om, at jeg kunne hjælpe, at jeg allerede dagen efter fik lov til at træne Premier League-spillerne. Lige siden har jeg trænet i Liverpool FC.”

Thomas Grønnemark er indkasttræner, så vidt vides verdens eneste, og Jürgen Klopp havde læst om danskerens speciale i det tyske tidsskrift Sport Bild. I et interview havde den danske specialist fortalt, hvordan han havde trænet Borussia Mönchengladbach-backen Andreas Poulsen op til at forbedre længden på sit indkast med næsten 14 meter – fra 24,25 til 37,90 meter. Grønnemark har selv en bred baggrund i sportens verden: Han har været sprinter på det danske atletiklandshold og bremser på det bobslædeteam, der indfriede de internationale kvalifikationskrav til Vinter-OL 2006, men alligevel ikke blev udtaget af Danmarks Idrætsforbund. Han er dog mest berømmet for at have sat verdensrekorden i indkast. Det skete i 2010, da han med et kraftspring i tilløbet kastede bolden 51,33 meter ud over nogle fodboldbaner i Horsens. Det lange indkast er også ofte indgangen, når folk spørger til hans arbejde, men indkasttræning består af meget andet, pointerer han. ”Jeg arbejder med the long, the fast and the clever throw-in. Og det gælder på hele banen. Jeg har haft nogle hold, der kun ville træne det lange indkast foran modstanderens mål, men min filosofi er, at man skal træne indkast over hele banen, og det har Liverpool været den første klub til virkelig at profitere af,” siger Thomas Grønnemark. ”Grundlæggende kan man sige, at jeg træner spillernes indkastintelligens, og jeg tør godt slå fast, at den er rigtig, rigtig lav hos professionelle fodboldspillere generelt og dermed endnu værre hos amatør- og ungdomsspillere. 99 procent af de professionelle spillere og trænere, jeg er i kontakt med, har aldrig før trænet indkast, og de, der endelig har, har ikke gjort det på et særlig højt niveau.”

Thomas Grønnemark, professionel indkasttræner for bl.a. Liverpool FC, har en sideløbende karriere som foredragsholder. Hans foredrag bygger på bogen ’Doven energi’, som han udgav i 2015. I bogen introducerer skibonitten det, han kalder syv dovne principper. “Den har ikke noget med indkast at gøre – den handler om arbejdsglæde og motivation. Doven energi er et modtræk til work hard-filosofien. Principperne handler ikke om, at man ikke skal lave noget, men om, at man skal bruge sine ressourcer rigtigt. Lidt som da Jürgen Klopp ringede til mig for at få mig til at hjælpe Liverpool med deres indkast. Det ligger jo i tiden, at vi skal være kompetente og kunne håndtere enhver situation, men det kan vi ikke. Så på den måde handler den alligevel lidt om indkast.”

Succeskriterierne er, at spillerne lærer teknikker til at kaste langt og med præcision, men nok så væsentligt er det at skabe rum på banen til at modtage bolden i. Det skal gerne udmønte sig i målchancer og i sidste ende i scoringer, og derfor involverer indkasttræneren også alle holdets spillere i sin træning. ”En spiller som Firmino (brasiliansk angriber i Liverpool, red.) deltager selvfølgelig ikke, når backerne har specialtræning, men han er med i de øvelser, der handler om at skabe rum, for det er spillerne ude på banen, der skal skabe rummene og mulighederne for, at vi får chancer og mål. At vi fastholder possession. Men hvis du ser en Liverpool-kamp, så er der typisk seks-syv-otte forskellige spillere, der tager indkastene. Hvis Salah (egyptisk offensivspiller i Liverpool, red.) er nærmest bolden, så skal han bare tage indkastet, hvis det giver mening. Men det kan også være en ulempe at tage hurtigt, for hvis du kaster hurtigt i en preszone, vil det være det værste, du kan gøre. Når jeg analyserer indkast, så kigger jeg på, om vi får os spillet ud af modstanderens pres. Vi kan godt lave noget fantastisk i forbindelse med et kast, men hvis vi taber bolden, så har det ikke været godt nok for mig.”

Da Thomas Grønnemark første gang hørte fra Jürgen Klopp, kunne Liverpool se tilbage på en sæson, hvor holdet ifølge en statistik på indkast under pres fra Tifo Football, en uafhængig fodbolddataenhed, rangerede som det tredjedårligste mandskab i Premier League med en succesrate på 45,4 procent. Efter at danskeren havde arbejdet en fuld sæson med spillerne, var Liverpool målt på samme parametre det næstbedste hold i hele Europa med 68,4 procent vellykkede indkast. Premier League-holdet var kun overgået af FC Midtjylland, som ligeledes har Grønnemark tilknyttet. Foruden Liverpool og en række klubber i Danmark har skibonitten arbejdet sammen med klubber som RB Leipzig og Ajax og KAA Gent. I sæsonen 2019-20 har han trænet indkast i otte klubber. Han besøger typisk hver klub seks-syv gange om året fordelt på to-fire træningsdage pr. besøg. Dertil kommer videoanalyser af samtlige samarbejdsklubbernes kampe. Han udpeger Liverpools Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold som verdens bedste indkastere i dagens internationale topfodbold. ”Jeg har trænet mange spillere, der har forbedret længden på deres indkast bare ved teknisk træning. Da jeg startede med Kian Hansen, var han på 30 meter, som jo er ganske godt, men kastet var meget højt og nemt at forsvare sig imod. Han kom op på 36,70, og så var det ovenikøbet sendt af sted som en raket. Jeg tror, at han assisterede alle de 35 mål, som FC Midtjylland scorede efter indkast i de følgende fire sæsoner,” fortæller han.

”Et helt andet eksempel på udvikling er Andy Robertson fra Liverpool, som kun kunne kaste omkring 19 meter, da jeg kom til. Det er virkelig, virkelig kort, og når du kaster så kort, er dit kast meget, meget let at sætte under pres. Han øgede sit kast med omkring otte meter, til 27 meter, og selv om han aldrig bliver den, der kaster længst, så har vi med træningen forøget hans indkastradius med over 500 kvadratmeter. Han har nu flere at kaste efter. Han forbedrede sig rigtig hurtigt – også taktisk, i forhold til hvornår han skal kaste hurtigt, og hvornår han ikke skal kaste hurtigt. Hvornår er rummene skabt? Han er rigtig god til præcision. Trent er kommet op på nogenlunde samme niveau, men det tog lidt længere tid. For mig at se er de to de bedste allround-indkastere i verden.”

Thomas Grønnemarks råd til børne- og ungdomstrænere, der vil sætte fokus på indkast, er at holde sig fra at kaste langt. ”Hvis du ikke ved, hvad du laver, risikerer du skader. Jeg bliver nogle gange rystet over de tips til lange indkast, der er på for eksempel YouTube. Til gengæld kan man nemt arbejde med præcision. At bolden lander i fødderne på modtageren. Man kan lave en øvelse, hvor modtageren løber ud til en top syv-otte meter væk og laver et cut til den ene eller anden side og afleverer tilbage til kasteren. Står du syv meter fra kasteren og modtager bolden i brystet, er der en stor risiko for, at du taber bolden.”

Indkasttræneren vil ikke udpege konkrete kampsituationer, hvor det er lykkedes særligt godt for et af hans hold med et indkast, de har trænet om og om igen. Så længe han er den eneste aktør på markedet, ser han ingen grund til at røbe for mange af sine indsigter. ”Jeg er den eneste i verden, der har en så stor viden om indkast. Det er utroligt at tænke på, når fodbold nu engang er en 140 år gammel sport. Fodboldkulturen har steppet op med brug af data i de seneste to-tre år, men inden da har fodbold været lysår efter de idrætter, jeg ellers har beskæftiget mig med. Indtil jeg udgiver den bog, jeg skriver på, holder jeg mine hemmeligheder for mig selv. Hvis der havde været 100 indkasttrænere i verden, så kunne jeg positionere mig ved at udgive bogen til efteråret, men nu er jeg verdens eneste, og jeg har en eksklusiv position, og så er der ikke nogen grund til at fortælle vidt og bredt om alle mine metoder.”

Thomas Grønnemark har netop forlænget sin aftale med Liverpool, det nykårede engelske mesterhold, for endnu en sæson, og det betyder også, at han ikke kommer til at arbejde med andre hold i topseks i Premier League. ”Jeg har faktisk ikke nogen konkurrenceklausuler i de fleste af mine kontrakter. Jeg kan sagtens være tilknyttet flere klubber fra samme liga, men jeg vil bare ikke træne konkurrerende klubber i tabellen. Jeg vil ikke træne klubber, der konkurrerer med Liverpool i toppen, og jeg vil heller ikke træne historisk rivaliserende klubber. Det ville for eksempel ikke gå at træne Liverpool og Manchester United i samme sæson. Jeg har fået flere tilbud fra toppen af Premier League, som jeg har sagt nej til – også i den seneste sæson. Det er ikke Liverpool, der har stoppet mig, det er min egen etik.” Han drømmer om at inkludere et landshold i sin portefølje. ”Jeg kunne godt tænke mig at træne et hold op til et stort mesterskab. Det danske landshold for eksempel. Eller et andet landshold og specielt til et VM, som bare er noget særligt. Det har været fantastisk at træne et stort hold som Liverpool og være med til at vinde Champions League og Premier League, men min største drøm er at være med til at forandre fodbold, så indkast bliver taget mere alvorligt.”

Danskeren indledte sin indkasttrænerkarriere helt tilbage i 2004. Det store internationale gennembrud kom først, efter at han på Twitter fortalte om sit samarbejde med Andreas Poulsen. Det tweet blev samlet op af et af Gladbachs fansites, hvilket igen kastede et interview i Sport Bild af sig. Den artikel læste Jürgen Klopp foruden Leipzigs Ralf Rangnick. ”Hvis man er proaktiv og sætter gang i ting, så kan et lille tweet ændre ens liv,” som han siger.