ANDERS FREDERIK STEEN

Vinmager, 35 år

At flytte til Frankrig og blive vinbonde er en drøm for tusindvis af ønologisk interesserede danskere, men Anders Frederik Steen er en af de få, der har haft både modet og troen på, at det har kunnet lade sig gøre. Han har endda høstet international anerkendelse for sine vine, som i hans eget navn og tidligere under navnet Foxy Foxy Nature Wildlife bliver produceret sammen med den garvede franskmand Jean-Marc Brignot, som han mødte og klikkede med under en af sine mange vinrejser i Frankrig i 2013.

”Personligt er det, der driver mig, denne her søgen efter den vin, jeg i mit eget univers synes er den perfekte. Jeg mangler selv at ramme den helt, selv om jeg har været tæt på et par gange.”

Danskeren både dyrker sine egne vinmarker og køber druer udefra, og så blander han dem på forskellige måder og opnår derved nye, spændende og meget personlige vine. Men hans transformationsperiode er kort.

”Normalt, når man laver vin, har du flere år til at manipulere den. Jeg vinificerer, blander druesorter på kryds og tværs og laver alle mulige forskellige tekniske ting med vinen, så den kommer til at smage i den retning, jeg vil. Naturligvis uden at fjerne eller tilsætte noget. Det er jo naturvin. Men når jeg presser, så giver jeg slip på vinen, så den kan blive sin egen. Jeg har et vindue på kun ti dage på et helt år til at sætte den ind, fordi varmen på disse breddegrader ellers gør vinene tunge.”

Ardèche ligger mellem det nordlige og det sydlige Rhône, hvor solen står ned med 28 grader i september, hvilket giver en kraftigere vin, der ikke minder om de mere spinkle vine, man kender nordfra i Bourgogne, Alsace og Jura: ”Mine vine har på grund af den korte, utraditionelle vinificering et lettere og mere tilgængeligt udtryk og er ikke sådan nogle kraftige, sydfranske bulderbassevine,” forklarer Anders Frederik Steen.

ANDERS FREDERIK STEEN: ”Den bedste vin, jeg nogensinde har drukket, hedder Grr Nadine!, og den er lavet af Jean-Marc Brignot. Det er en blanding af røde og hvide druer fra Jura-bjergene. Den smager af en kombination af arabisk rosenvand og umeboshi, fuldstændig unik. Sidste gang, jeg drak den, var en smuk sensommeraften på Dronning Louises Bro, med en ven, der skulle flytte til Argentina – det var magisk.”

Selv om han har været sommelier på både Noma, Relæ og Manfreds, har det ikke været lige let at komme ind som dansker i verdens mest konservative vinland: ”Men måske var det mit held, at Gérald Oustric fik øjnene op for mig. Han har et åbent sind og har fra start accepteret, at jeg gør tingene anderledes. Det var måske lettere for mig som udlænding. Jeg havde jo ikke en bedstefar og en far, der havde en holdning til, hvad jeg gjorde.”

Omgivelserne i Ardèche har accepteret danskeren, og Anders Frederik Steen har lært alt det, han ikke kunne før: ”Jeg er sommelier og ved en masse teoretisk om vin. Men du kan ikke læse til fodboldspiller på universitetet. Du er nødt til at spille det – det samme gælder for vin.”

Den danske vinmager sammenligner sit arbejde med en kunstmalers: ”Det er en enorm følelsesintensitet at stå med noget så kort tid. Jeg ved godt, det kan lyde krukket og kunstner-agtigt, men det er et særligt spændingsfelt, og man bliver udfordret både intellektuelt og følelsesmæssigt. Jeg vil gerne lave noget, folk kan lide, men allerhelst noget, jeg selv kan lide.”

Fra Dossier nr. 5, november-december 2017.