Sebastian Rind

om fem favoritvine

Stifter og indehaver af Österreich Vin, Lille Blå, Ved Stranden 10 og Admiralgade 26

Andreas Tscheppe Schwalbenschwanz 2018

Den er fra producenten Andreas Tscheppe, som ligger i den sydlige del af Østrig, helt nede ved grænsen til Slovenien i delstaten Styria (Steiermark, red.). Han laver vine på de regionstypiske druer, blandt andre Gelber Muskateller, der i andre regioner er kendt som en sødlig vin. Det her er dog en tør hvidvin. De florale, aromatiske noter er skønne og leder tankerne hen på forår og sommer. Hans vine er kendetegnet ved de insekter, der pryder etiketterne. Insekter, som han støder på i vinmarkerne. Ud over at insekterne pryder etiketterne, afspejler de vinmarkernes imponerende biodiversitet. Der vokser ikke kun vinstokke, der vokser alle mulige former for afgrøder, som tiltrækker en masse mikroorganismer. Jorden er sund, så der er en masse regnorme, svampesporer og edderkopper, som tiltrækker større dyr, som så bidrager med gødning. Alt dette skaber den balance, som præger en biodynamisk vinmark. 

Christian Tschida Himmel auf Erden Rosé 2019

Mange rosévine, og særligt Himmel auf Erden fra Christian Tschida, er kategoriseret som lettere rødvine eller helårsrosé. Jeg har arbejdet sammen med Christian Tschida i mange år efterhånden. Hans marker ligger i den nordlige del af Burgenland i området Neusiedlersee i den lille by Illmitz. Der er smukt ved Lake Neusiedlersee, men som vinregion er det vel relativt uimponerende. Der er helt pandekagefladt. På kanten af den ungarske slette. Det er mirakuløst, hvad han formår at lave af vine. Det er både rød, hvid og orangevin. Han er enormt energisk, progressiv og opfindsom og laver alle mulige vilde projekter. Han er desuden kunstinteresseret og leger konsekvent med etiketterne årgang for årgang. 

Matassa Mambo Sun 2019

Den her vin er en afstikker for mig, fordi den jo ikke er østrigsk, hvilket er grundlaget for min import i Österreich Vin. Matassa kommer fra en strækning mellem Frankrig og Spanien, som kaldes Côtes Catalanes. Det er endnu en producent, jeg har arbejdet med i mange år, og som er en nær ven, nemlig Tom Lubbe. Han er sydafrikaner og har lavet vin i Australien og New Zealand og endte med at blive gift med datteren til Domaine Gauby i Roussillon i Sydfrankrig, hvor han sidenhen har lavet vin på trods af det varme klima. De fleste af hans kollegaer laver bastante, alkoholrige og ekstraherede vine, men hans vine er slanke, lyse og fine. Det gælder også denne, som er lavet på Carignan og en smule Mourvèdre. Den hedder Mambo Sun, opkaldt efter T. Rex-nummeret fra 70’erne. 

Sepp Muster Erde 2017

Den er lavet på Morillon og Sauvignon Blanc. Morillon er en lokal afart af Chardonnay. Muster ligger i samme region som Andreas Tcheppe, den sydlige del af Steiermark. De første årgange af vinen Erde lavede han på amfora (også kaldet kvevri, red.), som er georgiske lerkrukker. Han gravede lerkrukkerne ned i jorden, hvor vinen fermenterede og lagerede, så den blev påvirket af jordenergier. En smule mystisk måske, men vinen taler for sig selv. Sidenhen er han dog blevet mere fortrolig med fadlagring over jorden. Vinen hedder stadig Erde og er i dag lavet på store traditionelle fade. Den er rigtig god til vildt og lyst kød. Vinen har rødvinens struktur, men hvidvinens lethed. 

Indigo No.2

Den sidste vin er ligeledes en Steiermark-vin. Denne gang fra den vestlige del af Steiermark. Det kan jeg simpelthen ikke få nok af. Den er fra en producent, der hedder Franz Strohmeier, som har været en pioner for naturlig vin i den del af verden i 25 år. Det er bestemt ikke noget modefænomen. Han arbejder med vin ud fra devisen Trauben, Leibe, und Zeit. Spontangæring, ingen klaring eller filtration og ingen brug af svovl på noget tidspunkt i processen. Hans vinmarker er noget af det smukkeste og mest levende, man kan opleve. Han giver en væsentlig del af udbyttet til mange af de dyr, der lever i vinmarkerne for at fastholde den naturlige balance. Vinen hedder Indigo og er lavet på druen Blauer Wildbacher. Det er en let rødvin med lav alkoholprocent, men den er enormt koncentreret og intens med en underskov af urter og krydrede noter.

De fem anbefalede vine: Andreas Tscheppe Schwalbenschwanz 2018, Christian Tschida Himmel auf Erden Rosé 2019, Sepp Muster Erde 2017, Matassa Mambo Sun 2019 og Indigo No.2.