Benjamin Hav

Rapper og sangskriver, 35 år

For Benjamin Hav står 2020 frem for alt tilbage som året, hvor han officielt indledte sin karriere som soloartist. Efter i næsten ti år at have været tekstforfatteren og rapperen i den elektroniske hiphopduo Benal, hvor produceren Magnus Albert Wanscher legemliggjorde den anden halvdel, udgav Benjamin Hav 7. januar albummet ’Spice Up Your Life’ i helt eget navn. Allerede ugen efter fulgte den tilsyneladende lette toer, ’Dit syge dyr’. Den 35-årige digtersøn fra Østerbro, hvis erhvervskarriere indbefatter et ophold i fagforbundet 3F’s medlemsservice, havde sange nok. Nu skulle de ud at leve på landets festivaler. Anmelderne havde taget imødekommende imod udgivelserne, men havde hans kompositioner et publikum, eller havde de ikke et publikum? 2020 blev også året, hvor det spørgsmål forblev mærkeligt ubesvaret. For Hav er et album først færdigt, når det er blevet spillet live et par gange eller ti, men festivalsommeren blev aflyst. Lukket på grund af corona. Benjamin Hav gjorde i stedet noget, han som turnerende musiker ikke var vant til: Han holdt en god, lang sommerferie med sin kone og deres tre piger. Og så gjorde han ellers det, han plejede at gøre – han gik på arbejde. Han møder som regel på sit kontor på Islands Brygge i København klokken 10. Han skriver musik. Og så går han hjem ved 16-tiden. Det giver ham morgenerne, et godt stykke af eftermiddagene og aftenerne med familien, så han ikke ender som musikerklicheen, der forsømte at se sine børn vokse op. Kontortiden resulterer snart i et tredje soloalbum, ligesom han har haft tid til at ræsonnere over de to første, som han siger, på den grimme måde: Hvor godt streamer hans forskellige sange? Hvem liker hvad? Han gik i sangenes digitale fodspor, og han var glad for, at titelnummeret til hans første udgivelse var ret populært, for Benjamin Hav, der har en historie med at være ”ret flyvsk i mine tekster”, havde i ’Spice Up Your Life’ skrevet konkret om sit første møde med den kvinde, der skulle blive hans kone. Men han blev også ret hurtigt enig med sig selv om at genfinde fokus: Grunden til, at han blev soloartist, er, at han skal have frihed til at lege: Han skal lave stille numre, han skal lave hidsige og hurtige numre, og han skal lave numre midtimellem. Han skal ikke regne den ud, men forsøge at lære sig selv at kende som musiker. Om alt går vel, og her taler vi helt bogstaveligt om covid-19-vaccinerne, så kigger Benjamin Hav sit publikum i øjnene på festivalscenerne til sommer.

Benjamin Hav er fotograferet på sit kontor på Islands Brygge i december 2020. Sangskriveren har i det forgangne år lyttet til en hel del opera – Verdi, Wagner og Mozart. ”Det bombastiske og ekstreme i stemningen tiltaler mig,” forklarer han. ”Der er en på en og samme tid ultraskrøbelig og storhedsvanvittig energi, og det taler til mig. Måske fordi, jeg føler, at mit pendul svinger mellem de samme yderpunkter.”

Fra Dossier nr. 23, februar-marts 2021.