JAKOB STJERNHOLM OG ANDREAS POULSEN

Medejere, Thy Whisky, 37 og 34 år

Den moderne del af historien begynder i 2015. Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen havde mødt hver sin søster, Marie og Ellen, der var vokset op på slægtsgården Gyrup i Thy, og det var, da svigerfamilien tog hul på snakken om, hvorvidt det nordvestjyske landbrug stod over for det næste generationsskifte, det syvende i historien, at svogrene lavede en aftale om at ses hver anden uge over en øl. ”Vores svigerfar, Nicolaj Nicolajsen, havde stiftet Thy Whisky på gården i 2010 og lagt fem-ti tønder til lageret hvert år. Andreas og jeg mødtes officielt for at arbejde på en forretningsplan for gården, men nok også for at lære hinanden bedre at kende som potentielle forretningspartnere. Det viste sig at være både super-hyggeligt og produktivt, og det lagde brænde på bålet til drømmen om en anden karriere og tilværelse,” fortæller Jakob Stjernholm, der dengang arbejdede som embedsmand i Transport- og Bygningsministeriet. ”Vi blev mere og mere tændte på forretningsidéen om, at slægtsgården også kunne blive malteri og destilleri, så vi selv kunne stå for hele produktionen af Thy Whisky.”


I 2017 sagde de to familier farvel til faste jobs, børneinstitutioner, hus og lejlighed i København for at flytte til gården, der nærmere bestemt har postadresse i Snedsted med naboskaber til både Nationalpark Thy og klitterne ved Vesterhavet. Søstrene og svogrene havde besluttet sig for at gennemføre generationsskiftet. I dag har de opført både eget whiskydestilleri og gårdmalteri, som de driver ved siden af mælkeproduktion til Thise og 450 hektar planteavl. I oktober 2019 kulminerede Thy Whisky, da den velansete guidebog ’Jim Murray Whisky Bible’ kårede Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt som den bedste europæiske whisky fra flere fade med en rating på 96,5 ud af 100. ”Jeg er først og fremmest virkelig stolt af helheden og ærligheden i det her projekt. Jeg står hver dag med noget i hånden, som jeg selv har lavet. Om det er korn, malt eller whisky, så er det vores hårde arbejde, jeg står med. Hele vejen, fra vi sår kornet, til den færdige flaske bliver tappet. Det er mine, vores og vores medarbejderes hænder, der har skabt det. Denne hudløse ærlighed er helt særlig for mig, og den overskygger det meste andet,” siger Andreas Poulsen, der har en baggrund som civilingeniør med speciale i bæredygtig energi. ”At vi så samtidig formår at skabe et produkt, som har en kvalitet, der får internationale whiskykendere til at spærre øjnene op – det gør ikke sagen ringere.”

”Dansk whisky er stadig et nyt fænomen. Det giver os en frihed til at finde nye måder at gøre tingene på og bryde med traditioner, som ikke giver mening for os i Danmark i 2020. Der er langt hen ad vejen fælles tankegods med ’Nordisk Køkkenmanifest’,” siger Jakob Stjernholm (til højre). Han driver Thy Whisky sammen med sin svoger, Andreas Poulsen (til venstre). Sidste år blev Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt udnævnt som Europas bedste whisky fra flere fade.

Jakob Stjernholm (th.):
Bukser, Scotch & Soda hos Zalando, 699 kr.
Skjorte, Klitmøller Collective, 800 kr.

Andreas Poulsen (tv.):
Bukser, Dockers hos Zalando, 899 kr.
Skjorte, Elsk, 700 kr

Jakob Stjernholm slår på, at mange af de velrenommerede skotske whiskybrands, som vi kender og drikker i dag, også tog afsæt på en gård med eget malteri, bryggeri og destilleri tilsat lokale vandkilder, lokalt dyrket korn og forædlede lokale traditioner for de enkelte dele af fremstillingen. Men når produktionerne voksede, blev råvareproduktionen centraliseret – og whiskyerne mistede noget variation. ”Det helt unikke ved Thy Whisky er, at vi både har et økologisk landbrug, et malteri og et destilleri her på Gyrup. Vi kalder det Single Estate. Vi har kontrol over alle dele af produktionsprocessen. I og med at whiskyproduktion er så dogmatisk, som den er, og de eneste tilladte smagsgivende ingredienser til en single malt whisky er bygmalt, vand og de tønder, som whiskyen lagrer på, så har du reelt kun håndværket og de gode råvarer tilbage til at differentiere dit produkt.”

For Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen, der oprindeligt kommer fra henholdsvis Vejle og Sneslev ved Næstved, handler det også om at fremtidssikre slægtsgården. At føre den videre til niende generation som andet og mere end det, de selv har fået overleveret. ”Vi er ottende generation og står på skuldrene af de dygtige mænd og kvinder, der har været her før os. Hvis vi kan forvalte stedet ordentligt, hjælpe til med at placere Danmark eftertrykkeligt på det globale whiskykort og samtidig skabe en god, lokal arbejdsplads for os og vores medarbejdere, så er vi lykkedes et langt stykke af vejen,” siger Andreas Poulsen. ”Men jeg tror ikke, at man som iværksætter når et punkt, hvor man er lykkedes. Målene og barren ændrer sig hele tiden.” Jakob Stjernholm supplerer: ”En af de store gevinster ved, at vi har samlet vores økologiske landbrug, malteri og destilleri samme sted, er, at vi kan skabe en lille, cirkulær økonomi med en bæredygtig produktion af økologisk mælk, kød, malt og whisky. Ved at have landbrug og malt- og whiskyproduktion samlet et sted opstår en synergi, hvor restprodukterne fra produktionen – mask, bærme, maltspirer og frarens – kan bruges som foder til dyrene på gården sammen med det græs, der er på vores enge og på markerne i de år i sædskiftet, hvor det ikke er muligt at dyrke korn eller andre afgrøder, som kan bruges til fødevarer. Vi kan stadig arbejde videre med at udnytte ressourcerne optimalt. Og vi skal blive ved med at sætte barren højere.”

Fra Dossier nr. 18, april-maj 2020.