Christian Louboutin

om sin stil

Christian Louboutin er verdenskendt for sit design af stiletter, sko og sneakers med de ikoniske røde såler. Den 54-årige franskmands egen stil er inspireret af en forsvunden gammel ven, en diktator og en hemmelig agent. Blandt mange andre og meget andet.

MIN VEN THUAN
I min ungdom, i Paris, havde jeg en god ven, som hed Thuan. Han var androgyn og så altid godt ud. Han var halvt spansk og gik altid med meget makeup, men var samtidigt maskulin. En interessant og mærkelig karakter. Jeg holdt virkelig af ham, og han var min bedste ven i mange år. Jeg har desværre ikke set ham længe, fordi han pludselig en dag forsvandt ud af det blå. Det var faktisk ham, som lavede Christian Louboutin signaturlogoet. Jeg bad ham lave et logo, som havde samme look som Looney Tunes’ ’That’s All Folks’-fonten, som man jo også kan se referencen til i logoet i dag. Thuan havde en stor indflydelse på mig og min stil, og jeg ville ønske, jeg kunne opsøge og møde ham igen en dag.

BOWIE, GADDAFI, KARZAIOG OG BOND
Jeg har altid haft et særligt forhold til David Bowie. Nogle mennesker har indflydelse på en som en slags mentor og andre har indflydelse på, hvordan man virkeligt ikke vil se ud. Bowie har haft indflydelse på min stil på begge måder. Jeg elskede farverne, men hadede hans hår og mange andre ting. Men han havde en stor indflydelse på min stil. En anden, som har haft indflydelse på min stil, og det er jeg næsten flov over at erkende, er Muammar Gaddafi. Jeg har altid syntes, at han havde god stil. Han lignede en rockstjerne med sin kappe, sine solbriller og sit store hår. Han så mærkelig ud, men jeg må sige, at han var fantastisk velklædt. Jeg vil også nævne Hamid Karzai, tidligere præsident i Afghanistan, fordi han er meget stilrent og flot klædt. Sidst, men ikke mindst, så elsker jeg James Bond og hele Bond-universet. Det er en figur, som altid vil være der, ligesom paven. James Bond repræsenterer den ultimative klassiske mand, og for mig er Sean Connery den rigtige Bond.

”Jeg elsker at være afslappet klædt på, men hvis jeg absolut skulle vælge mellem at være afslappet klædt eller at gøre noget ekstra ud af mig selv, så ville jeg vælge det sidste.”

Christian Louboutin

FRA SØLV TIL GULD
Da jeg var teenager, elskede jeg sølv, men efter at have rejst i hele verden, er min smag og stil skiftet til guld. For mig er sølv europæisk, moderne, mørkt, koldt, design, rock’n’roll med mere, som jeg alt sammen intet har imod, men jeg føler mig tættere knyttet til guld. Guld repræsenterer for mig Mellemøsten, Indien, Asien, Afrika, antikviteter, kultur, arkæologi og mytologi. Og vigtigst af alt ser guld bedre ud på mørk hud.

SORT VELOUR JAKKE, LACOSTE-POLOER OG SLIPS
Jeg har alle dage en sort velourjakke i min garderobe, fordi jeg ganske enkelt synes den klæder mig. Alt efter om jeg taber mig eller tager på, så køber jeg en ny. Derudover har jeg gået med Lacoste-poloer så længe, jeg kan huske, og det gør jeg stadigvæk. Det er den perfekte trøje til al slags brug, og den minder mig om min barndom. Igen et tidløst stykke tøj. Jeg har også samlet på slips, jeg elsker farverne og mønstrene og kommer tit til at købe nye, men det sjove er, at jeg næsten aldrig har dem på.

EKSPORTER-BAR ELLER IKKE EKSPORTER-BAR
Jeg har en leg, jeg leger med både mennesker, ting og tøj, som jeg kalder for ’Eks-porter-bar eller ikke-eksporter-bar’. Et eksempel kan være, at hver gang jeg tager til Indien, så ser jeg ting, som jeg godt kan lide, men så spørger jeg mig selv, om det er eksporter-bart eller ikke-eksporter-bart. Det, som fungerer i et land, fungerer ikke nødvendigvis i et andet. Nogle ting ser godt ud i Indien, og når du så har det på i et andet land, så falder det helt til jorden. Jeg var engang til et fantastisk tre dage langt bryllup i Indien, og der bærer mændene virkelig mange smykker, så det ville jeg også, og jeg købte en masse, mens jeg var der. Jeg prøvede blandt andet en kæmpe halskæde med dyr lavet af diamanter og syntes i momentet, at den var perfekt til mig, men så mødte jeg min italienske veninde, som spurgte, om jeg havde tænkt mig at købe den, og så vidste jeg med det samme, at den ikke ville virke, når jeg kom hjem til Paris. Så det var i den grad ikke-eksporter-bart. Det værste er, at jeg også bruger denne leg med mennesker, fordi nogle mennesker, jeg møder, er superfine i visse situationer, men de fungerer slet ikke i ens daglige liv eller sågar i det land, man bor i.

GØR NOGET UD AF DIG SELV
Jeg elsker at være afslappet klædt på, men hvis jeg absolut skulle vælge mellem at være afslappet klædt eller at gøre noget ekstra ud af mig selv, så ville jeg vælge det sidste. Det kommer selvfølgelig også meget an på anledningen, men hvis jeg nu var på en øde ø, så ville jeg helt klart gøre mig ekstra fin. Det gode ved at gøre noget ekstra ud af sig selv er, at det gør en selv og alle andre glade. Alle kommer i godt humør. Man udtrykker også, at man har noget at sige igennem sit outfit. Jeg blev engang misforstået igennem min stil og det, jeg havde på. Jeg var 15 år og på det tidspunkt en rigtig club kid, og en ældre fyr ville gerne købe mig en drink på en bar. Jeg var meget ekstremt klædt dengang, og han sagde: ’Okay, jeg har lagt mærke til dig, og hvad er det, du gerne vil sige?’ Jeg svarede: ’Hvad mener du?’ Så sagde han: ’Du vil åbenlyst gerne have opmærksomhed, og du har fanget min, så hvad vil du gerne sige?’ Og det eneste, jeg kunne svare dengang, var: ’Ikke noget.’ Hvorefter jeg gik. Optrinnet satte sig dog i mig, for det er jo så rigtigt, at når vi gør noget ekstra ud af os selv, så er det ofte, fordi vi har noget, vi gerne vil kommunikere og udtrykke igennem det, vi har på. Det kan være alt fra vores baggrund, hvilken musik vi kan lide, kultur, seksualitet, grupperinger eller bare opmærksomhed, men det var jeg bare alt for ung til at indse og kommunikere dengang.

Fra Dossier nr. 4, september 2017.