MORITZ KRUEGER

om sine favoritsteder i Berlin

Mortiz Krueger er grundlægger af brillemærket Mykita, og han ser en stærk forbindelse mellem sin virksomhed og Berlin. Byens kultur og atmosfære har haft stor indflydelse på måden, Mykita har udviklet sig siden begyndelsen i 2003. Den 38-årige tysker har selv boet i byen, siden han blev færdig med gymnasiet.

HAVDE VI STARTET MYKITA i Milano, New York eller Paris, havde vi nok bare fulgt efter alle de eksisterende og succesfulde modevirksomheder. Men i Berlin er der langt færre rollemodeller, og byens atmosfære er i høj grad påvirket af, at tingene ikke er så etablerede, hvilket giver plads til mange unge, kreative folk, som gør tingene på deres helt egen måde. Vi har uden tvivl drevet Mykita meget autodidakt, vi har forsøgt os frem og er blevet inspirerede af andre iværksættere. Berlin er jo stadig en af de mest prisvenlige metropoler i verden, hvilket selvfølgelig tiltrækker en masse kreative mennesker, som forsøger at få succes.

For mig handler Berlin meget om menneskerne, som bor i byen. Og en af de personer, som inspirerer mig mest, er Olafur Eliasson, hvis studie jeg har besøgt for nyligt (Studio Olafur Eliasson afvikler workshops, events og udstillinger, som er offentligt tilgængelige, red.). Alene den måde, han har sammensat sit personale på med alt fra håndværkere og specialiserede teknikere til arkitekter, kunsthistorikere og grafiske designere, filmfolk og kokke, som kommer alle mulige steder fra i verden. Det er utroligt inspirerende, og vi vil gerne have samme sammensætning af ansatte. Vi bruger meget tid på at lade os inspirere af andre industrier, og jeg tror, at Olafur har den samme tilgang til sit håndværk, som vi har. Han fokuserer meget på at arbejde med forskellige højteknologiske metoder og objekter, som kan lidt ekstra som for eksempel at reflektere i mange vinkler i et rum.

Jeg bliver også altid inspireret af min ven Andreas Murkudis, som jeg ser ret ofte, da vi har en ongoing bordtenniskamp kørende. Han ejer modebutikken opkaldt efter ham selv, og han er efter min mening Berlins bedste kurator af designobjekter. Han åbnede sin butik i en tid, hvor folk i Berlin ikke var særlig uddannede i nicheprodukter indenfor mode og skønhed. Han ved bare, hvad der er godt, og har introduceret berlinerne for en lang række fede brands som Dries Van Noten, Marni og OAMC. Man fornemmer, at han er interesseret i historien bag produktet, og hvordan det er lavet, da alle varer i butikken udstråler kvalitet.

Min lejlighed ligger i Prenzlauer Berg, som jeg øjeblikkeligt forelskede mig i, fordi området emmer af frihed og et ønske om det gode liv. Berlin er jo en stor by, men der er mange gode lokalmiljøer, som man virkelig føler sig som en del af. Jeg bor på Helmholtzplatz, hvor der hele tiden popper nye restauranter og caféer op. Et af mine favoritsteder er den lillebitte italienske restaurant Tosatti, hvor ejeren selv står og laver pastaen. De har måske seks borde, og det er uden tvivl det mest autentiske italienske spisested i Berlin. Det hele er meget simpelt, og de opererer med kun tre fire retter på menuen. Det er ligesom at være til middag hos en god ven.

Lige på den anden side af gaden ligger et nyt amerikansk sted, Salt N Bone, som et par hippier fra New York står bag. Tidligere ville sådanne typer ikke passe ind i kvarteret, men nu kommer der flere af den slags til, og det, synes jeg, er befriende. Du får virkelig gode burgere og andre amerikanske retter, og du får følelsen af at have en fed aften i Brooklyn. Og så er der mit favoritspot, Café Liebling, som ligger oven over min lejlighed. Der er egentlig ikke noget super specielt over den, den har bare en rigtig god atmosfære og ligger på hjørnet af pladsen, som samler en masse folk. Hvis du skal have en god solskinseftermiddag i Berlin med god stemning, kage og kaffe, så er det stedet.

Vores kontor ligger i Kreuzberg, som endnu ikke er helt færdigudviklet og er domineret af en masse gamle industribygninger med forskellige små kontorer. Jeg vurderer det til at være epicenteret for startups i Berlin, og det er på den måde en virkelig inspirerende bydel at være en del af. Jeg kan godt lide at se andre mennesker sidde sammen og diskuterer noget, de virkelig går op i.

”For mig handler Berlin meget om menneskerne, som bor i byen. Og en af de personer, som inspirerer mig mest, er Olafur Eliasson.”

Moritz Kreuger

I samme område ligger Modulor, som næsten er på størrelse med et stormagasin, og her sælger de alt, hvad kreative mennesker som kunstnere, designere og arkitekter bruger i deres arbejde. Et par gange om året tager jeg hele mit designteam med derhen, og så er der åbent budget, og alle kan købe ting, de kan lide. Tilbage på kontoret samler vi de indkøbte ting for at blive inspireret til nye produkter, og vi får ofte idéer til nye materialer, som vi kan arbejde med i vores produktion. Vores kontor ligger desuden få minutter fra baren ORA, som er et gammelt apotek, hvor de har beholdt det oprindelige indvendige træværk, men ellers forvandlet stedet til en hyggelig bar med gode drinks og et fedt, multikulturelt miljø. Det er også et godt frokoststed, så vi bruger det flittigt i hverdagene.

På en fridag kan jeg godt lide at besøge kunstmuseet Sammlung Boros, som er en bunker fra Anden Verdenskrig, hvor ejeren, Christian Boros, viser sin private kunstsamling frem. Det kræver, at man har en aftale med stedet for at komme ind, men så bliver man til gengæld også vist rundt af en guide, som virkelig har forstand på kunst. Det er noget helt andet end de headset, man får på, når man besøger de fleste andre museer. Kunsten bliver præsenteret på en intellektuel og dybdegående måde, og det sætter virkelig gang i hjernen.

De har en stor samling værker af den talentfulde tyske kunstner Alicja Kwade, som har lavet værket Bordsteinjuwelen, hvor hun har behandlet cement med en diamantsliber, hvilket har skabt et objekt, hvor man ikke kan sige, om det er en ekstrem dyr diamant eller bare et stykke fucking cement, du har foran dig. Den tilgang til teknologi inspirerede mig til et af vores samarbejder med Maison Margiela, hvor vi behandlede et helt råt materiale på samme måde.

Jeg tilbringer de fleste weekender i mit sommerhus i Altfriesack, som ligger lidt uden for Berlin. I hverdagene arbejder jeg nonstop, så det er befriende at komme ud og have lidt tid på sin sejlbåd og sidde i vores sauna i haven. Jeg lever en rigtig hippielivsstil med en masse venner til middage, og jeg fornemmer, at der er flere og flere berlinere, som lever på samme måde. Og om sommeren er her fyldt med folk, jeg kender fra Berlin. Jeg har altid skrevet mange af mine tanker og idéer ned i notesbøger, og det har jeg tid til, når jeg er i sommerhuset.

Fra Dossier nr. 5, november 2017.