Jeppe Christensen og Michael Andersen

CEO og CSO, Reform

Idéen var simpel: Køkkenbranchen var støvet og kedelig, og derfor skulle de lave arkitekttegnede køkkener til en pris, almindelige mennesker kunne betale. Det er nu tre år siden, at Jeppe Christensen kom til Michael Andersen med den idé og spurgte, om han ville være med, og Reform dermed blev født.
”Når jeg kigger tilbage, er det lysende klart, at der var en berettigelse i markedet. Det er jo helt hul i hovedet, at der ikke er nogen køkkenfirmaer, der har prøvet at lave bare et semifedt brand, folk har råd til. Men de har jo skovlet penge ind hver dag, så hvorfor tænke nyt,” siger Jeppe Christensen.
Reform laver ikke deres egne elementer, men køkkenfronter man kan sætte uden på et IKEA-køkken. IKEA-hacking bliver det kaldt. Det vil sige, at kunden køber indmaden hos IKEA, og så køber han eller hun en ny front og bordplade, designet af firmaer som BIG og Henning Larsen, hos Reform. Man reformerer altså sit eksisterende IKEA-køkken og ændrer udseendet på det.

”Hvis man sætter sig ind i køkkenkvalitet, er et IKEA-køkken­element fuldstændig som andre køkkenelementer; mange får produceret tingene samme sted. Problemet med IKEA er, at deres design ikke er fede. Så vi udnytter, at IKEA har styr på deres produktion, og så sætter vi en skal på det. Men vores produkter er gennemarbejdede og snedkereret med håndkraft,” siger Michael Andersen.

Da de startede, var det bare de to og en hjemmeside, og så kom interesserede kunder hjem i Jeppe Christensens eget køkken midt i kødsovsen, så de kunne se, hvordan det så ud. Dengang solgte de under en håndfuld køkkener om måneden. I dag er de over 30 personer i organisationen, og Reform solgte i 2017 mere end 1.000 køkkener til kunder i mere end 30 lande. Omsætningen lød på mere end 25 millioner kroner. ”Vi er ovre det niveau, hvor vi vågner i koldsved hver weekend og tænker: ’For helvede, der er jo ingen, der gider købe køkkener.’ Men der er stadig lang vej til at blive et verdensbrand, der tilbyder fede design i en tilgængelig prisklasse. Og det er ambitionen,” siger Jeppe Christensen.

Selv bor han i en lejelejlighed i USA, hvor køkkenet er helt smadret, mens Michael Andersen bor i København, og han har naturligvis et Reform-køkken i sit hjem. Men hvorfor er det egentlig vigtigt, at ens køkken også ser lækkert ud? ”Når man omgiver sig med ting, der er gennemtænkte og har et æstetisk sprog, der gør en glad, bliver man en bedre udgave af sig selv. Og grundfilosofien i Reform er at gøre de ting tilgængelige,” siger Jeppe Christensen. Hans partner bakker op: ”Køkkenet skal ikke længere bare være funktionelt. Det er blevet samlingsstedet. Jeg tror, stuen dør. Hjemme hos os har vi smidt sofaen ud og stillet et bordtennisbord op i stuen i stedet for, fordi vi er kun i køkkenet. Jeg kender ikke nogen, der lægger sig ind i sofaen efter aftensmaden for at se Sportslørdag, det foregår i køkkenet nu.”

Fra Dossier nr. 6, januar 2018.