Mikael Bertelsen

om sit skrivebord

Mit kontor – et varmt og rart sted, hvor mennesket er sat i centrum. Hvert et møbel er nøje udvalgt. Hvert et objekt fortæller en historie, som tilsammen bliver en fortælling om kreativitet. Alt er, som det skal være, men alligevel er det, som om jeg aldrig kan slappe helt af, når jeg er på mit kontor. Det er, som om en kold og ond intelligens kigger på mig udefra. Et stikkende blik, som aldrig går væk. Jeg kan få en genial idé, og sekunder efter er mit hjerte frosset til is.

Maleri af kunstneren Jes Brinch fra en periode, hvor han opkøbte landskabsmalerier, som han tilføjede nye motiver. Læg mærke til den nøgne mand, der sidder i en lænestol og ser fjernsyn. Og ledningen fra TV-apparatet, der er sat i en stikkontakt i et grantræ. Jeg mødte Jes Brinch, inden han blev elev på Kunstakademiet, og har samlet på alt fra hans hånd lige siden. Gramsespektrum Guldplade fra 1998. Kirsten Birgit citatposter: ’Hvad vil du med resten af dit liv’. Lasse Jensen-kommentar om Radio27Syv: ’Dont worry, boy. It’s only radio’. TV-pris-diplom for årets nyskabelse ’Læsegruppen Sundholm’ på DR fra 2011.

Ved bordlampen: Det oprindelige udkast til konceptet for radioprogrammet ’Spørge Jørgen’ på Radio24Syv. Med falmet blyantskrift har Jørgen Leth på en seddel skrevet: ”Du kan spørge mig om alt. Og jeg svarer på alt.”

Plakat fra ’The Cool Campaign’, der skulle genvælge Richard Nixon, hvis han ikke var blevet fældet af Watergate. Læg mærke til, at hele hans valgkamp stod på skuldrene af et ønske om at passe på klimaet og miljøet. På vores kontor på Radio24syv havde Mads andre kontroversielle ledere hængende: Mao i fuld størrelse og Idi Amin. På den sorte kontorstol står et silketryk af kunstneren Sven Dalsgaard, ’Find Fem Fejl’. Den brune skrivebordsstol er også et levn fra kanalchefernes kontor. Mads har tvillingen stående på sit kontor.

På skuffedariet, som min far byggede som sit svendestykke, da han blev uddannet tømrer, står to af de bogstaver, der stod på studieværtens bord i Den 11. Time på DR2. Hjemme i Mads Brüggers bogreol står der et 1-tal og et ’m’. Resten blev stjålet, da vi holdt afslutningsfest i TV-studiet. Roger Federers rød-hvide Wilson-ketsjer. Et foto af min far i en fængselscelle i Tokyo med sin ven Jim Koyonagi. Et postkort af den sagnomspundne japanske samurai Sakamoto Ryoma. Og notesbøger.

Det gyldne hoved fra Star Wars-robotten C-3PO er en ’smart’-højtaler. Jeg har fået den af en ekspedient i en elektronikforretning, der løb efter mig på gaden og forærede mig den, fordi han troede, jeg var glødende ’Star Wars’-fan. Det er jeg IKKE. Det er et rygte, som det er lykkedes Mads Brügger at sprede, fordi han ved, jeg hader ’Star Wars’. Chikanen er gået så vidt, at jeg på et tidspunkt, helt uvidende, blev hyret som hovedtaler på en ’Star Wars’-konference for fans i Randers. Der var endda skrevet under på aftalen med min falske underskrift, og det er altså strafbart. Jeg fandt aldrig ud af, hvem der havde tilmeldt mig som taler, men kan nok lægge to og to sammen. Den udstoppede piratfisk med et rødt frimærke på er et værk af kunstneren Filip V. Jensen. Titlen er ’Postkort til min ekskæreste’. Tennisbolden er en fødselsdagsgave fra Torben Ulrich.

Fra Dossier nr. 27, november-december 2021.