Andreas Krabbe

om sin fascination af PH-lamper

Andreas Krabbe står ofte med PH-lamper i hånden, der både er allemandseje såvel som efterstræbte samlerobjekter. Her fortæller specialisten i PH-lamper fra Bruun Rasmussen om, hvordan historien om den 100 år gamle designklassiker har udviklet sig, og om, hvordan man kommer i gang med sin samling.

Annoncørbetalt indhold:

Min interesse for PH-lamper begyndte, da jeg som teenager købte Taschen-bogen ”1000 Lights” med lamper af formgivere fra hele verden. Og da jeg så Poul Henningsens ”Bordspørgsmålstegn” i messing og med rosafarvede glasskærme, tænkte jeg, at det var den flotteste af dem alle. Den smukkeste, lille, finurlige, velproportionerede lampe, jeg nogensinde havde set.

Det var dog først mange år senere, da jeg under min uddannelse til møbelsnedker lidt ved et tilfælde havnede i Bruun Rasmussens designafdeling, at jeg rigtig fik vakt interessen og begyndte at nørde PH. Under min oplæring blev jeg smittet af min gamle kollegas enorme interesse og kunnen og har her haft virkelig rig mulighed for at sætte mig grundigt ind i det tilsyneladende uudtømmelige univers, med alle de lamper vi hele tiden har igennem huset. Jeg har været hos Bruun Rasmussen i 10 år og har efterhånden haft flere PH-lamper mellem hænderne end de fleste samlere når. Alligevel bliver jeg stadig ofte overrasket og betaget over deres skønhed, når jeg støder på dem i nye sammenhænge og variationer.

Hvis man går helt tilbage og ser historisk på det, startede PH-lamper med at være for det bedre borgerskab i slutningen af 1920’erne og start 30’erne. Poul Henningsen ønskede dog at få sine lamper bredt ud til hele befolkningen, så senere ændrede han og producenten Louis Poulsen på konstruktioner og materialer for at nedbringe produktionspriser og på den måde gøre PH-lamper til allemandseje. Omkring 1980’erne blev gamle PH-lamper et samlerobjekt, hvor en mindre gruppe af samlere herhjemme dannede klubber og mødtes for at udveksle erfaringer og reservedele. Siden da er priserne steget støt. De senere år har vi kunnet se en stadig stigende interesse fra udlandet, hvilket har fået priserne til at tage et ordentligt nøk opad. Og det virker kun til at fortsætte i én retning.

Stort set alt, hvad Bruun Rasmussen udbyder af PH-lamper, bliver solgt, så man må sige, at der er en meget bred efterspørgsel på hele området. Og køberskaren bliver større og større. En god tommelfingerregel er ”jo tidligere, jo bedre”. De allerførste treskærmslamper, som er lavet 1926-1928 og er stemplet Pat. Appl., er nogle af dem, der er i allerhøjest kurs. Hvis et sådant lampestel desuden er monteret med de originale gamle hånddrejede kobberskærme med original grøn eller rød og guldbronzeret bemaling, bliver det ikke meget bedre.

Ikke to PH-samlinger er ens. Lamperne kan have så vidt forskellige udtryk. Han har lavet et utal af modeller, og de er så igen lavet i mange forskellige varianter, materialer størrelser osv. Kombinationsmulighederne er enorme, og formerne er så simple og tidløse, at de kan passe ind i de fleste indretninger. Derfor må man se efter, hvad der falder i ens smag, og hvad der passer ind i den sammenhæng, hvor lampen skal bruges. Man må selvfølgelig også se på, hvad der kan passe til ens budget. Nogle modeller kan findes til under 1.000 kr., hvor rigtig mange kan være med. Men det kan også gå hen at blive en rigtig dyr hobby. Over tiden har det dog ikke været nogen dårlig investering, men mange samlere har selvfølgelig også svært ved at skille sig af med lamperne igen. Det kan man godt mærke, når man besøger en passioneret samler for at vurdere en samling.  

Nogle samlere foretrækker at købe reservedele for på den måde til sidst at kunne samle en komplet lampe af originale dele. Ofte er det lidt billigere end at købe en komplet lampe, og på den måde er hele jagten og puslespillet måske en lige så stor del af det, der gør det spændende at samle. Derfor er der også et stort marked for løsdele og ukomplette lamper.

For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at undersøge og vurdere en samling PH-lamper fra Neye Fonden. Heriblandt en helt fantastisk lysekrone, som PH tegnede i 1930 til deres bestyrelseslokale i tårnværelset. Samlingen blev udbudt hos Bruun Rasmussen, og lysekronen solgt for rekorden for en PH-lampe på hele 550.000 kr. Det er dog ikke det dyreste hammerslag, vi har haft på PH. For et par år tidligere udbød vi et flygel formgivet af PH i 1931. Det havde stået på restaurant Belle Terrasse i Tivoli og var blevet spillet på af blandt andre Victor Borge og Liberace. Her endte hammerslaget på svimlende 2.450.000 kr.

Om Bruun Rasmussen

Med et bredt sortiment inden for kunst, design, interiør, smykker og ure har Bruun Rasmussen skabt det bedste udgangspunkt for at gøre et godt køb på en onlineauktion. Prisniveauet spænder bredt, så alle kan være med, og det er let at få et præcist indtryk af, hvad du byder på, for hver genstand er nøje vurderet af nogle af landets førende eksperter på området. På hjemmesiden kan du oprette en søgeagent og modtage en notifikation, hvis der er en særlig kunstner eller genstand, du er på udkig efter, ligesom du kan hjerte-markere emner, du vil holde øje med og følge på auktionen.

Læg dit næste bud på bruun-rasmussen.dk.