DOSSIER NR. 30

I Dossier nr. 30 bringer vi interview med Siri Hustvedt og Paul Auster, May el-Toukhy, Anders Trentemøller, Danica Curcic, Jens Poulsen, Esben Weile Kjær, Babak Vakili, Anna Juul, Rasmus Kofoed, Thomas Korsgaard, Stephanie Gundelach og Mikkel Hansen, Cecilie Thorsmark og Jacob Kampp Berliner, Bastian Emil Goldschmidt, Lærke Bagger og Sune Christiansen, Rasmus Ibfelt, Caroline Sillesen, Ditlev Tamm, Tine Fischer og Claus Andersen, Nadia Al Zagir Balling, Nikolaj Hansson, Franca Christophersen, Yukari Hotta og Mikkel Grønnebæk. Plus Sidsel Ana Welden.

Fra udgivelsens leder:

Kære læser

I dette nummer af Dossier åbner forfatterparret Siri Hustvedt og Paul Auster døren til deres hjem i Brooklyns Park Slope-kvarter – et byhus med gyldne parketgulve af flettet egetræ og høje vægpaneler.

”Ikke dårligt for et par poeter,” sagde Paul Auster, da de fik nøglen til deres nye hjem i begyndelsen af 1990’erne.

Jeg bliver altid en smule jaloux på folk, der har boet det samme sted det meste af deres liv. For indtil videre har jeg haft 17 forskellige adresser. Men eftersom det kun er ét af stederne, jeg savner, kan jeg konkludere, at det ikke er vægge og rammer, jeg knytter mig til, men derimod de ting, der omgiver mig. Som spisebordet, jeg har arvet fra min mormor, der fik det af min gavmilde klassekammerats mor, da hun kom fra Prag til Rungsted uden sine egne møbler. Mit skrivebord, som jeg har arbejdet ved, siden jeg begyndte på Journalisthøjskolen. Noguchi-lampen, jeg tog med hjem fra Tokyo for mange år siden, og som trods sin skrøbelige stand – den er jo lavet af rispapir – har overlevet otte af flytningerne plus min nysgerrige kats gentagne forsøg på at sætte den ud af spillet. Tegninger, mine børn har lavet, farvemættede malerier med signaturer i versaler og små, blå fingre aftegnet i kanten. Et blødt, varmt tæppe fra min gode veninde, som jeg fik, da jeg fyldte 30. Et maleri, som jeg sparede op til i et år, af en kunstner, jeg beundrer. Bøger, som de forfattere, jeg har interviewet gennem tiden, har skrevet små hilsner i.

En af dem er Siri Hustvedt, som jeg talte med for knap tre år siden, da hun op- trådte på Den Sorte Diamant og gav et interview dagen efter. Dengang var hun i øvrigt oprørt, fordi en ældre mandlig skribent, der havde interviewet hende, havde brugt de første 12 minutter på en monolog om Kierkegaard uden at stille Siri Hustvedt ét eneste spørgsmål. Det har hun prøvet et utal af gange før, fortalte hun mig dengang. Derfor afbrød hun med et: ”Jeg håber, at vi på et tidspunkt ret snart når frem til at tale om mit arbejde. Du ved godt, at det her handler om mig, ikke?”

Hendes seneste essaysamling handler da også om, hvordan hun gennem hele karrieren konstant er blevet mødt af det, hun beskriver som et kvindehad, og forfatter Paul Auster, hendes mand, som altid er blevet mødt med respekt, også på sin hustrus bekostning, er helt enig. Det fortæller de to om i køkkenet i deres byhus, hvor journalist Sara Maria Glanowski mødte dem – og i øvrigt også blev inviteret op på Siri Hustvedts kontor øverst i huset samt Paul Austers nede i kælderen. Resten af hjemmet er fyldt med bøger, kunst og møbler, som de to har levet med igennem et helt forfatterliv.

Mød også 20 andre inspirerende mennesker, fra håndboldspiller Mikkel Hansen og iværksætter Stephanie Gundelach til kok Rasmus Kofoed, der lukker os ind i deres dagligstue og fortæller om, hvad et hjem betyder for dem. Fra Danica Curcic, der har skytsenglen fra sit barndomshjem stående – og som har plantet minder om Balkan i form af figentræer og vindruer i haven – til cykelkommentator Bastian Emil Gold- schmidts tipoldefars skrivebord, som har overlevet 2. verdenskrig, og vinder af De Gyldne Laurbær, forfatter Thomas Korsgaard, der efter en lang strejfertilværelse endelig har fået et sted, hvor han må slå et søm i væggen og være sig selv. Det er fra side 51.

God fornøjelse.

Christina Zemanova, chefredaktør

Siri Hustvedt og Paul Auster, forfattere, i en samtale om erotik, litteratur og mænd, der nedgør kvindelige kunstnere.

May el-Toukhy, filminstruktør, om at udfordre sit eget moralske kompas

Anders Trentemøller, musiker, om hvorfor melankoli er smukt.

Danica Curcic, Stephanie Gundelach og Mikkel Hansen, Cecilie Thorsmark og Jacob Kampp Berliner og 15 andre personer om kernen i deres hjem.

Babak Vakili, manuskriptforfatter, teatermand og rapper, om at spille på flere heste.

Velkommen til den 30. udgave af Dossier!

Køb det nye Dossier i udvalgte butikker, supermarkeder og kiosker i hele Danmark.

Se den fulde forhandlerliste her.

Bliv abonnent på Dossier her.